ponedeljek, 6. marec 2017

Postanimo Nedeljivi


Po izvolitvi Donalda Trumpa za ameriškega predsednika in še pred njegovo zaprisego, se je sredi decembra 2016 v ZDA oblikovalo progresivno gibanje Indivisible (Nedeljivi). Takrat je skupina bivših kongresnih uslužbencev na spletno stran postavila priročnik Indivisible za “upor proti Trumpovi agendi”. Priročnik si je doslej preneslo že več kot milijon ljudi, spletno stran Indivisible pa je obiskalo preko milijon ljudi. Spletna stran se je v začetku, zaradi velikega prometa, celo začasno sesula. (How The Indivisible Movement Is Fueling Resistance To Trump)

Trump želi preoblikovati ZDA v rasistično, avtoritarno in skorumpirano državo in če mu napredne sile to želijo preprečiti, morajo delovati kot “nedeljivi”, v uvodu zapišejo avtorji priročnika. Moč oblasti pogosto, še zlasti pa v zdajšnjih časih, temelji na ločevanju ljudi, ki se sovražijo med seboj. Ko pristanemo na takšne delitve, smo šibki, avtorji priročnika pa pravijo: “Skupaj imamo moč, da se upremo - in imamo moč za zmago.” Delovati moramo skupaj, kot nedeljivi!

Avtorji priročnika so se v organizacijskem vidiku zgledovali po uspešnem skrajno konzervativnem gibanju Čajankarjev, ki se je organiziralo na lokalni ravni in od tam uspelo prepričati kongresnike, da se uprejo Obamovi administraciji. Vendar so bile njihove ideje napačne, krute, rasistične - in zmagali so, zato avtorji priročnika pravijo: “Verjamemo, da zaščita naših vrednot, naših skupnosti in nas samih zahteva podoben upor proti Trumpovi agendi - toda upor moramo graditi na vrednotah vključenosti, strpnosti in pravičnosti.”

Tako se je v vsega dveh mesecih v ZDA oblikovalo že 6.000 lokalnih skupin Nedeljivih, ki na različne načine nagovarjajo svoje kongresne predstavnike, da bi se lahko učinkovito - na državni ravni - uprli Trumpovim načrtom. Priročnik podaja praktična navodila oziroma strategije, ki jih avtorji dobro poznajo, saj so tudi sami delovali v ameriškem Kongresu, ki je najpomembnejši zakonodajni organ v ZDA.

O gibanju Nedeljivi velja razmišljati tudi izven ZDA, a ne samo na ravni posameznih držav, temveč tudi širše. Trump ni samo eden, manjši in večji trumpi so vse okoli nas. Njihova edina “politika” je zasejati razdor in sovraštvo med ljudmi. In medtem, ko se sprte skupine do onemoglosti prepirajo (o teranu, mejah, begunski nevarnosti, kulturni in civlizacijski ogroženosti, izgubi delovnih mest in brezštevilnih drugih “vzrokih” za sovraštvo), trumpi uveljavljajo svoje nore agende in uničujejo okolje, delovna mesta, povzročajo revščino in poglabljajo neenakost ter prodajajo veliko orožja, gradijo zidove in ograje ter ohranjajo svojo moč in bogastvo elit.

Upremo pa se jim lahko samo, če smo “nedeljivi”; če ne pustimo, da nas delijo in sprejo med seboj. Samo skupaj, ne glede na barvo kože, versko in politično pripadnost, spolno usmerjenost, državljanstvo in družbeni status ter druge razlike, smo močni in lahko spremenimo svet.

Na koncu priročnika so navedene besede bivšega predsednika Obame, o katerih velja razmisliti: "Sprememb ne bo, če bomo čakali na neko drugo osebo ali nek drug čas. Mi smo tisti, na katerega čakamo. Smo sprememba, ki jo iščemo."

Postanimo Nedeljivi.


Slika: NBC Bay Area

Ni komentarjev: