četrtek, 16. avgust 2007

Borzni zlom

V zadnjem času smo priča grozečemu zlomu borz vrednostnih papirjev. Zakaj prihaja do zloma borz, zakaj se temu procesu ne moremo izogniti?

Zato, ker so borze postale povsem podobne kazinojem oziroma ogromnim igralnicam na srečo. Beseda investirati, ki jo sicer mnogi še vedno radi uporabljajo, je na borzah povsem izgubila svoj pravi pomen. Investirati pomeni vložiti denar v podjetje in s tem denarjem se podjetje lahko razvija. Danes pa nikogar ne briga podjetje samo in njegov razvoj – mogoče samo še zaposlene in njihove družine. Podjetja so na žalost postala zgolj orodje špekuliranja na borzah ali špekuliranja vodilnih.

Namesto investiranja se danes v 99 % samo še špekulira. Špekulirati pa pomeni staviti na neko podjetje oziroma samo na vrednostni papir (z imenom podjetja) in upati, da bo stava uspela. To je vsa umetnost borznega trgovanja, ki je v resnici čisto špekuliranje. Seveda se stavi še na mnoge druge stvari (recimo na spremembo denarnih tečajev) in temu se potem strokovno reče izvedeni vrednostni papirji oz. derivativi. A spet ni to nič drugega kot stava. Tako kot na ruleti stavite na določeno številko ali barvo in upate, da bo dobila.

Nikogar pri tem ne zanima usoda zaposlenih v podjetjih, usoda okolja in številni drugi problemi človeške družbe. Borzniki in tako imenovani vlagatelji se obnašajo kot da živijo na drugem planetu, kot da njihova dejanja nikomur ne škodijo. Več kot so si nagrabili bogastva, bolj so prizadeli planetarne množice, ki so jih pahnili v revščino in lakoto. A borze bodo borzni prekupčevalci in borzni udeleženci zrušili popolnoma sami in njihov lasten pohlep, ki nima več nobene razumne mere.

Prav smešno je poslušati ugledne ekonomiste, ki nenadoma kar tekmujejo v pojasnjevanju vzrokov zdajšnje krize in skušajo pomiriti panične borznike, ki se jim podira hiša iz kart. Zdaj bodo vse povprek svetovali, da se zdaj splača kupovati vrednostne papirje, ker jim je cena padla. A procesa rušenja borz ni več mogoče ustaviti, mogoče ga je začasno zamrzniti, to pa je tudi vse.

Svet špekuliranja je skrajno destruktiven, saj na prvo mesto človeških lastnosti postavlja pohlep, grabežljivost in tekmovalnost. Ko bodo na prvem mestu sodelovanje, solidarnost in medsebojna delitev, borz ne bomo več potrebovali. To pa bo zelo kmalu.

1 komentar:

selma pravi ...


Güncel Haberlerin Adresi güncel haberler sıcak dakika haberleri